Mindblowing. Tecnologies que fan esclatar el cap

En aquesta secció es recullen desenvolupaments tecnològics d’aquells que en anglès en diuen “mindblowing”, es a dir, que et fan esclatar el cap. Són desenvolupaments que aprofiten allò que el coneixement tecnocientific ens ofereix per portar a terme idees tan trencadores o somnis de la humanitat tan vells que ens poden semblar impossibles, però que, encara que ens poden semblar ciència-ficció, són (o seran aviat) realitat. Quan diem que una cosa ens fa esclatar el cap, el que volem dir és que el sol fet de saber-la provoca en nosaltres una allau de pensaments que ens obliguen a “forçar la màquina”. I ja sabem què passa quan es força una màquina fins arribar als seus límits. Exacte, que esclata. Però tranquils, encara que funcioni com a metàfora, el nostre cervell no és literalment una màquina de les que esclaten. Sigui el que sigui, el nostre cervell tendeix més aviat a “gripar-se”, és a dir, bloquejar-se. En qualsevol cas, del que es tracta és d’evitar que els nostres cervells es bloquegin (i per descomptat que puguin esclatar) i deixin de fer la seva feina, pel fet d’enfrontar-nos a tecnologies que ens obliguen a posar en marxa tota la nostra potència reflexiva. L’ètica com a lubricant del pensament.

Projecte Alter Ego (MIT Media Lab)

Imagina la possibilitat de comunicar-te amb un ordinador, un smartphone, una tauleta, el teu cotxe, o amb altres persones, en llenguatge natural, pero sense haver de parlar en veu alta, sense ni tan sols moure la boca o fer cap altre moviment visible externament. Això és el que fa Alter Ego, un perifèric portable que permet conversar en llenguatge natural amb màquines, com ara ordinadors, assistents d’intel·ligència artificial, serveis o amb altres persones, només articulant internament les paraules i rebent les respostes es reben via conducció òssia, en forma audible només per l’usuari. Una experiència semblant al que podríem entendre com “parlar amb un mateix”.

Ho estan desenvolupant al Media Lab del MIT i aquí teniu una conferència TED on ens ho explica un dels seus desenvolupadors: