El millor ús de la intel·ligència artificial

Imatge generada amb DALL-E amb el prompt: "Una persona mirant-se a un mirall que és una intel·ligència artificial" (Pere Ruiz) Com tot allò amb l'etiqueta de "disruptiu", ChatGPT sembla haver posat el món tecnològic potes enlaire. Tant el desenvolupament d'OpenAI com tots aquells que no compten amb el múscul financer de l'Elon Musk i el Bill Gates …

Continua la lectura de El millor ús de la intel·ligència artificial

Vacunes i llibertat

"¿Y quién te ha dicho a ti las copas de vino que yo tengo o no tengo que beber?" Amb aquesta sentència responia José María Aznar a una campanya de la DGT dirigida a conscienciar dels perills de conduir havent begut alguna copa de més. El vídeo il·lustra força bé que darrera de la concepció de llibertat que defensen algunes …

Continua la lectura de Vacunes i llibertat

No tot el que ens passa té solució (i no sempre hi ha un culpable).

Tinc una mala notícia: no tots els problemes tenen solució. Ja sé que això es viu fatal en una societat com la nostra, marcada pel solucionisme. Però quan abans ho assumim, millor. Com qui abans pensava en els déus, avui confiem en una tecnologia omnipotent que té solucions per a tot. O bé en una …

Continua la lectura de No tot el que ens passa té solució (i no sempre hi ha un culpable).

Filòsofs confinats (VI). Sòcrates no sabia res del coronavirus

Segons ens explica, entre d’altres, Plató, l’Oracle de Delfos va dir de Sòcrates, el seu mestre –i per extensió, de bona part de la cultura i el pensament occidentals– que era l’home més savi. Pel que sembla, la perplexitat de Sòcrates el va portar a indagar per mirar d’entendre la raó que havia portat els déus a …

Continua la lectura de Filòsofs confinats (VI). Sòcrates no sabia res del coronavirus

Filòsofs confinats (V). Ortega y Gasset i les necessitats humanes

«Hasta lo que es objetivamente necesario sólo lo es para el hombre cuando es referido a la superfluidad. No tiene duda: el hombre es un animal para el cual solo lo superfluo es necesario». Meditación de la Técnica. José Ortega y Gasset Un dels primers debats agres als que vam haver d’assistir durant els nostres primers …

Continua la lectura de Filòsofs confinats (V). Ortega y Gasset i les necessitats humanes

Filòsofs confinats (IV). Walter Benjamin i els concerts en l’època d’Instagram Live

Sidonie. Concert confinat “Hasta a la más perfecta reproducción le falta algo: el aquí y el ahora de la obra de arte, su existencia siempre irrepetible en el lugar mismo en que se encuentra.” Walter Benjamin. La obra de arte en la época de su reproductibilidad técnica (1936) Una de les tendències a les xarxes …

Continua la lectura de Filòsofs confinats (IV). Walter Benjamin i els concerts en l’època d’Instagram Live

Filòsofs confinats (III). Foucault i el panapptisme de Bentham

“El exilio del leproso y la detención de la peste no llevan consigo el mismo sueño político. El uno es el de una comunidad pura, el otro el de una sociedad disciplinada.” Michel Foucault, “Vigilar y castigar” (1975). Encara que no s’estigui d’acord amb la suspicàcia extrema, gairebé paranoica, d’alguns dels plantejaments postmoderns de Foucault, el …

Continua la lectura de Filòsofs confinats (III). Foucault i el panapptisme de Bentham

Filòsofs confinats (II): Aristòtil, descobrir l’essència i confinar la incertesa

En aquests dies de confinament “total” hi ha gent que ha de seguir treballant. Es tracta d’aquells que ho fan en allò que hem anomenat els “serveis essencials”. “Essencial”. Bonica paraula. Tant bonica com enigmàtica, com tot allò que és invisible als ulls, que diria el Petit Príncep. Però el primer que va fer una …

Continua la lectura de Filòsofs confinats (II): Aristòtil, descobrir l’essència i confinar la incertesa

La rebel•lió de les màquines o el “triomf” de l’estupidesa humana?

Estem a les portes de la tercera dècada del segle XXI. Acabem d'entrar, ja superat novembre del 2109, a l'era de Blade Runner. El futur ha arribat i amb ell un munt de coses que la ciència-ficció s’ha encarregat d’avançar-nos. La imaginació és una bona eina per plantejar escenaris que ens facin reflexionar. I reflexionar …

Continua la lectura de La rebel•lió de les màquines o el “triomf” de l’estupidesa humana?